Miten saada sähköautoja: Uusi-Seelanti näyttää lobbaamisen mallia

Touko 16, 2008


Uusi-Seelanti on havahtunut nopeasti sähköautojen tarjoamiin mahdollisuuksiin täyttää ilmastotavoitteet nopeasti. Parasta kaikessa on, että havahtuminen on tapahtunut siellä missä sillä on kaikista eniten merkitystä: poliittisella huipulla. Toiminta asian edistämiseksi on jopa niin pontevaa, että paikallinen pääministeri neiti Helen Clark on käynyt lobbaamassa maatansa Japanilaisten autonvalmistajien luona. Eikös lobbaaminen yleensä tapahdu toisinpäin? Suuryritykset pesivät kansanedustajiston pääkallopaikoilla ja tyrkyttävät rahaa mm. vaalikassaan. IdeaPark-Vihti, anyone?

Vastaavanlaista lobbaus kävisi Suomessa myös paremmin pr-työstä. Sen lisäksi, että sähköautoilun edistäminen helpottaisi ilmastotavoitteiden saavuttamista. Aiemmin nähty pääministerimme Windows pr-stuntti herätti suomalaisissa lähinnä myötähäpeää, minkä lisäksi voimakkaampi sitoutuminen Windows-käyttöön nostattaa monen Windows Vistaa kokeilleen niskakarvat pystyyn… Toivoisin siis jonkun terävän kansanedustajan tulevan kalastelemaan ääntäni päämisteri Clark:n tyylillä. Lupaan ääneni ensimmäiselle poliitikolle, joka tekee vastaavan tempun tai vähintään tekee kriittisen kysymyksen Liikennepoliittisesta selonteosta 2008, jossa ei ole pihaustakaan sähköautoista. Okei, toivoa on: ”konkreettiset toimet kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi sisältyvät tulossa oleviin hallituksen ilmasto- ja energiastrategiaan ja ilmastopoliittiseen tulevaisuusselontekoon”. Mutta pitäisin sitä pienenä ihmeenä, jos tällä välillä sähköautoilu ilmaantuisi keinojen listalle.

Mutta takaisin Uuteen-Seelantiin ja pääministeri Clarkiin:

”We’ve set an ambition of being one of the leading countries in the world to roll out the technology and we’d like Japan to see New Zealand as a place that is very willing and ready to pick up these kinds of cars and because we’ve got so much renewable energy it makes sense for us to go the electric car way.”

Pakko antaa tunnustusta uusi-seelantilaisten nöyryydelle, sillä totta puhuen Uusi-Seelanti on maana ja markkina-alueena mitätön: kaikki keinot saada sähköautoja on pakko käyttää. Aivan kuten Suomikin on mitätön. Suomessa vain kyky tunnustaa tosiasiat ja nöyryys on hukassa; ainakin tässä asiassa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: