Sähköautorintamalla ei mitään uutta

heinäkuu 3, 2008


Kesällä ei näköjään kerry kovinkaan paljon kirjoitettavaa sähköautoilusta. Mitään vakavasti otettavia uusia sähköautomalleja ei ole välittömässä näköpiirissä, eikä myöskään mitään uutta kerrottavaa jo tiedossa olevista sähköautolistan malleista. Kaikenlaista muka-uutista on silti kertynyt meiltä ja muualta. Nauraisin, jos ei itkettäisi. Lue lisää –>

Kotimaan uutisia

Sähköautot -Nyt! hankkeen pojat kiljuivat jo riemusta, kun Ajoneuvohallintokeskus AKE näytti haaleanvihreää valoa sähköautojen käyttövoimaverotuksen kaatumisesta. Asia on yksi mainitsemistani suomalaisen sähköautoilun reunaehdoista. Hankelaiset tempaisivat asiasta nopsaan tiedotteen, mikä pelästytti AKE:n ja johti koko asian kieltämiseen. Että näin, pelisilmää puuttui tilanteessa puolin ja toisin. Ketään syyttämättä katson asiaa käytännön kannalta ja toivon että keskusteluyhteys pyörityksestä huolimatta säilyi osapuolien välillä, eikä ko. verotusasia tullut nyt ns. vedettyä puihin. Parhaimmassa tapauksessa ratkaisu siirtyi jonnekin tulevaisuuteen tai päätyy poliittiseksi pelinappulaksi, joka annetaan myönnytyksenä jotain Vuotoksen-altaan kaltaista kiistakapulaa vastaan. Tämän kesäuutisen dokumentaatio löytyy täältä.

Hankkeen kuukausikirje kertoi muuten uutisena prototyypin valmistuksen lykkääntyvän kesälomailun myötä jonnekin syksyyn. Myös Fortumin lupailema protonvalmistukseen tarkoitettu 30 000 € rahoitus (eikös sen pitänyt olla jo varma nakki Elbilsalgilta, millä perusteella Corolla tuli valituksi konversioalustaksi?!?) varmistuu johtokunnan palattua Kustavin ja Karibian kesäloma-kalareissuilta. No ilmeisesti joku projektilainen päätti lyödä omaa rahaa peliin, sillä akku- ja moottorisetti on jo tilattu. Nyt kun Fortum on tulossa mukaan niin ehdotan projektilaisille pelisilmää: Tekesillä on mukavia rahoitusmalleja, joilla voi näppärästi tuplata tuon euromäärän. Nämä on tarkoitettu yritysten ja tutkimusryhmien yhteistyöhön, jossa yritys lyö 50% panoksen, jota vastaan Tekes antaa vastaavan. Ja oh-hoh, hanke tekee yhteistyötä Teknillisen Korkeakoulun automaatiotekniikan tutkimusryhmän kanssa. Ja jopas jotakin, Tekes on vallan satsaamassa puhtaan teknologian puolesta. Ja huh-huh, Uudenkaupungin autotehdas on pian tyhjillään Porschen siirtäessä valmistuksen muualle. Laskiko joku muukin kuin minä, että 1+1 = 3? Voisiko Suomi sittenkin vielä hypätä ympäristöteknologia-junaan? Tämäkin on melkein uutinen, ihan siinä hilkulla.

Tänä kesänä kaikki wannabe-sähköautoilijat lähtevät 31.7.-3.8. Lahteen farmarimessuille, sillä Sähköajoneuvoyhdistyksellä on siellä oma esityskoppero. Samaan koppiin on ahtautunut myös tuulivoimala.com ja Sähköautot -Nyt!-hankekin, joten tunnelma varmasti tiivis. Ehkä menen, ehkä en: riippuen onko eCorollan-protoa nähtävillä. Koska kaikenlaista meriselitystä proton viipymiseen näyttäisi olevan saatavilla (osat tilattiin vasta) niin ehkä en.

Uutisia maailmalta

Tesla lupasi julkistaa tulevasta Whitestar sedan-mallistaan tietoja ensimmäisen vuoden ensimmäisellä puolikkaalla, mutta homma meni poskelleen. Ainoastaan saatiin kuulla autoa kutsuttavan nyt ”Model S Sedan” nimikkeellä, maksavan 60 000$ (oli tiedossa) ja kulkevan 225 mailia/lataus (tämäkin tiedettiin). Ei kuvia, tietoa myyntipäivästä, valmistusmääristä, ei mitään. Ja tieto: ehkä loppuvuodesta taas kerrotaan jotain uutta… ihan kuin Teslalla ei menisi kovin hyvin?

Muita vastaavantyyppisiä ”eilen ei ollut, huomenna ehkä on”-tyyppisiä tuli myös muilta valmistajilta. Mainittakoon tuoreimpana Tata Nanon valmistuksen aloittamisilmoituksen ohessa annetut lupaukset vihreämmistä malleista. Ehkä siis tulossa sähkö- ja/tai/jos ja kun ilma-autoja.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: