Nissan Leaf 2011 sähköauton hinta 32 780 USD

maaliskuu 31, 2010


Jos Mitsu i-EV:n lähtohinta oli pettymys niin Nissan Leaf:n Yhdysvaltojen 2011 myyntihinta puolestaan ei ole: 32 780$ (~25 000 €).  Ei etenkään jenkeille, jotka pääsevät hyötymään useista sähköauton hankintahintaa laskevista verohelpotuksista. Liittovaltio takaa 7500$ veroalennuksen ja muutamat osavaltiot vielä tähän päälle omansa. Kaliforniaja Georgia antavat jopa 5000$ lisäalen, joten siellä hinta on niinkin alhainen kuin 20 280$ (~16 000€). Hinta on yllätys, etenkin kun Nissan päätti lopulta myydä auton mukana myös auton akuston, eikä niinkään leasata ne kuukausimaksulla.

Huhut väittävät kyllä Nissanin tekevän tällä myyntihinnalla tappiota, mutta kuka tietää? Näin kerrotaan olleen myös Toyota Priuksen 1. sukupolven kohdalla, joten voisi väittää uuden tekniikan lanseeraamisen nykytilanteessa tarkoittavan aluksi aina tappiollista toimintaa. Lähellä tappiolukuja oli myös Tesla, mutta huimalla hintakorotuksella siitäkin selvittiin. Tosin Tesla Roadsterin segmentti oli maksukykyisille ostajille. Leaf:n (segmenttinä kansanauto) kohdalla tämä ei onnistu. Tosin Priuksen tappiohintalaskelmassa ei olla otettu huomioon Japanin valtion massiivisia tuotekehityksen tukirahoja, jotka poistivat paineet siirtää tuotekehityshintalappua myyntihintaan. Aina yhtä jääräpäisesti valtion tukea ja kontrollia vastustavat jenkit pitivät tätä epäreiluna kilpailuasetelmana, kunnes itse ottivat saman lusikan kouraan.  GM ja Chrysler ovatkin kupanneet valtion kassaa oikein komeasti, joskin rahaa on käytetty perustoimintojen pyörittämiseen ennemmin kuin tuotekehitykseen.

Kiintoisa yksityiskohta muuten on, että Nissan oli yksi näistä jenkkien massiivisen valtiontuen saajista. Voisiko Yhdysvaltain oletettua alemman myyntihinnan selittää se, että hinta-alea on tullutkin tätä kautta? Nissanin saama valtiontuki on tarkoitettu erityisesti Leaf:n valmistuksen käynnistämiseen Yhdysvaltain maaperällä, joten on tärkeää ottaa jopa pientä riskiä hyvien ”kotimarkkinoiden” varmistamiseksi. Jos tuella on katettu tuotekehityskustannuksia Toyota Priuksen malliin niin se selittää myös hintaa. Hinta voi toki olla täysin erilainen muualla. Tästä onkin jo viitteitä Japanissa, jossa lähtöhinnaksi on asetettu 3,76 miljoonaa jeniä (~31 000€). Sielläkin tosin hinta tippuu paikallishallinnon ostotukien kanssa 25 000 € tietämille. Japanin vielä olettaisi olevan Nissanille kotimarkkinaa, joten lähtöhintaa on saatettu sielläkin madaltaa.

Mainokset

6 vastausta to “Nissan Leaf 2011 sähköauton hinta 32 780 USD”

 1. Puuhamies said

  Olisipas melkoisen hienoa saada tännekin tuolla 25k hintatasolla sähköautoja myyntiin. Olisi kieltämättä melko iso yllätys… No, sen näkee sitten kunhan tuo parin-kolmen vuoden jälkeen tänne oikeasti kauppoihin saapuu? Vai onko odotettavissa nopeammin?

 2. Nimetön said

  Nissan on virallisesti luvannut autot 2011 keväällä Suomeen. ’Kevät’ voi tarkoittaa tammi-kesäkuuta, mutta käsitykseni mukaan huhtikuussa 2011.

 3. Nimetön said

  25 000 € ilman mitään erillisiä leasing-sopimuksia on jo sen verran hyvä tarjous täyssähköautolle, että odotan mielenkiinnolla saapumista Suomeen.

  Rahti ja verot tietysti lisäävät hintaa, mutta kaiken kaikkiaan erinomaista!

 4. Joona said

  Saa nähdä, miten käy. Hinnoittelu on erittäin tärkeä uusille tuotteille, ja Nissan on ainakin Japanin ja USAn markkinoilla pyrkinyt Leafin hinnoittelussa parhaimpaansa. (ja toki verohelpotukset ovat hyvä lisäetu)

  Toki täytyy muistaa, että USAn ja Japanin hintataso autoille on paljon alhaisempi, kuin vaikkapa Suomessa.

  Vrt. Nissan Tiida Suomessa maksaa alk. 16.990e, kun vastaava Nissan Versa USAssa n. 7,400e (9.990 USD).

  Tai karkeasti ottaen USAn Leafin hintaluokassa Nissan 370Z hintaero on: Suomi 58,900e vs USA 22.200e (29,990 USD)

  Mutta kuten sanottu, Nissan ainakin tekee parhaimpansa, että tuote myös myy. Ja varmasti tasapainottaa hinnan kullekin markkinalle sopivaksi.

 5. Random EV said

  Kyselin tällä viikolla Nissan Nordic Oy:ltä joko Leafia saisi ostaa ja/tai nähdä edes jossakin pohjoismaista. Kerroin olevani valmis auton hankintaan suurinpiirtein vaikka heti.

  Eipä saa vielä nähdä saati sitten ostaa – tässä Nissan Nordicin vastaus:

  ” … Nissan Leaf tulee näillä näkymin suomen markkinoille kesäkuussa 2010. Hintatietoja ajoneuvolle ei ole vielä saatavilla, mutta todennäköisesti se tulee olemaan n. 30 000 euroa. Akun lataaminen täydeksi vie kahdeksan tuntia ja maksaa sähkössä n. 2 euroa. Täydellä akulla ajoneuvon ajosäde on 160 km. Akku sisältyy ajoneuvon hintaan. …”

  Ja ihmeissäni kyselen perään että tosiaanko tässä kuussa – ei kai sentään, vuosi varmaan väärin – ja korjaus tietenkin tuli heti perään:

  “… Korjaus aikaisempaan viestiimme: Nissan Leaf on tämän hetkisen tiedon mukaan tulossa Suomen markkinoille kesäkuussa 2011. Autoja ei ole vielä nähtävissä missään liikkeessä. Kannattaa seurata kotisivujamme, joille lisätietoja päivitetään lähempänä lanseerausta. Pahoittelemme aikeisemmassa viestissämme ollutta virhettä. …”

  Nyt sitten iso kysymys. Jäädäkö odottamaan vuodeksi vaiko ei. Ehkä odotan, ja sillä välin keskityn sähköajoneuvomuunnosten tekoon, siinä ainakin langat on (lähes) omissa käsissä milloin pääsee ajamaan sähkärillä – tosin EMC hieman jarruttaa mutta tarpeeksi vanhassa rungossa siitäkään ei tarvitse välittää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: